Swaziland

Swaziland (Koninkrijk Swaziland) is een land in het zuiden van Afrika. Het wordt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het land heeft twee hoofdsteden: Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lobamba de Koninklijke hoofdstad (residentie van de koningin-moeder, de Ntombi) en de wettelijke hoofdstad (zetel van het parlement, dat uit de senaat en het huis van afgevaardigden bestaat).

Geschiedenis

Uit archeologische vondsten blijkt dat het gebied 100.000 jaar geleden al werd bewoond, maar de huidige Swazibevolking kwam eind 18e eeuw in het gebied wonen. Waarschijnlijk was de eerste Swazi één van de zonen van koning Shaka. Hij had zijn oudste zoon Ngwane III, die ook de generaal was, op een missie gestuurd om het land van vijanden te veroveren en deze te doden. Toen hij de vijand niet kon vinden en te moe was om verder te trekken, durfden hij en zijn leger niet terug te gaan omdat ze bang waren voor Shaka's toorn. De oudste zoon vestigde zich in Swaziland. Daarna stuurde hij zijn tweede zoon, deze belandde uiteindelijk in Mozambique. De derde zoon, die eveneens de vijand niet kon vinden (of doden?) nam plaats in het huidige Zimbabwe.
In de 19e eeuw trokken ook blanken het gebied binnen. In 1866 werd de grens met Transvaal vastgelegd, maar twee jaar later werd Swaziland door de Britten geannexeerd. Bij de Conventie van Pretoria (1881) werd de onafhankelijkheid van Swaziland erkend. Maar vier jaar later probeerden de Britten het gebied toch weer onder controle te krijgen en in 1889 stootten ze koning Dlamini IV van de troon. Na de Tweede Boerenoorlog werd Swaziland een Brits protectoraat en pas op 6 september 1968 werd Swaziland echt onafhankelijk.


Geografie

  • lengte landgrenzen: 535 km met Zuid-Afrika, 105 km met Mozambique)
  • kustlijn: 0 km (Swaziland is geheel ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique)
  • hoogste punt: Emlembe (1862 m.)
  • laagste punt: Usuturivier 21 m.
  • grootste rivier: Ingwempisi
  • delfstoffen: steenkool
  • drie geografische stukken worden verdeeld: het westen dat bergachtig is, het centrum dat een gebied is van vele weilanden en het oosten dat vooral door vlakten is in beslag genomen. Aan de westkant van Swaziland heerst een gematigd klimaat terwijl meer naar het midden en oosten het klimaat langzaam verandert in subtropisch. De belangrijkste rivieren zijn de Komati, Mbuluzane en de Lusutfu

Staatsinrichting

In 1977 schafte koning Sobhuza II het parlement af. Intussen is er een regering die ook wetten kan maken. De koning heeft de absolute macht en hij kan zorgen dat wetten niet worden aangenomen, toch maakt hij hier weinig gebruik van. Sinds 1986 is prins Makhosetive koning, onder de naam Mswati III. De laatste tijd (2005/2006) zijn er steeds meer protesten tegen de koning die zijn land steeds meer als een dictator regeert, maar dit speelt vooral onder de hoger opgeleiden.

  • staatshoofd: koning Mswati III
  • regeringsleider: Barnabas Sibusiso Dlamini
  • bestuurlijke indeling: Swaziland is ingedeeld in vier districten: Hhohho - Lubombo - Manzini - Shiselweni
    Armoede

    Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Swaziland 69,2% van de bevolking onder de armoedegrens.

 

Jeppe’s reef

Aan de grenspost van Swaziland (Jeppe’s Reef ) konden we na de formaliteiten dit lieflijke koninkrijkje bezoeken. Opvallend in Swaziland waren de vriendelijke mensen, het heuvelachtige landschap en de kleine huisjes.

 

Markt in Swaziland

In Swaziland heb je diverse lokale markten waar je terecht kunt voor leuke souvenirs of producten uit de regio. Ook zijn er mooie handgemaakte kunstvoorwerpen met katoen en linnen te vinden. Bij de eetstalletjes kun je echte Swazi gerechten proeven als stoofpot met maïsmeel en maïskolf. Op de markten wordt onderhandeld en kun je alleen met contant geld betalen.


Kaarsen in Swaziland

Swazi Candles is gestart in een oude koeienstal van een voormalige zuivelfabriek in 1981 door twee Zuid-Afrikaanse kunst afgestudeerden en een ontwerper. In die tijd was het Koninkrijk van Swaziland een oase van vrijheid en een toevlucht van het oude apartheids-regime over de grens. Het bleek een uitstekende plek voor het opzetten van een Cottage Craft industrie. Het bergachtige landschap was prachtig. De lokale bevolking was vriendelijk en ontvankelijk voor training en al snel bleken er goede en vaardige ambachtslieden bij te zijn. Swazi Candles begon een duidelijk Swazi etnische smaak en stijl te ontwikkelen.
De kleine workshop kreeg al snel een reputatie voor het produceren van unieke kaarsen en toen begon het aantrekken van bezoekers van ver en leken ze voorbestemd om een van de grootste toeristische attracties van Swaziland te worden. Midden van de 90 'er jaren was de nederige stal workshop uitgegroeid tot een industrie met meer dan 200 werknemers uit de lokale bevolking en die kaarsen ëxporteerde over de hele wereld.

Vandaag zijn de kaarsen wereldberoemd, ze zijn er trots op dat iedere kaars nog steeds gemaakt en afgewerkt wordt met de hand en geen twee zijn hetzelfde! Het enige verschil is dat het bereik is uitgegroeid tot een verbluffende reeks van patronen, vormen en ontwerpen die geen catalogus ooit echt volledig vast kan leggen.  Ze hopen dat ze in de 21e eeuw prachtige kaarsen kunnen blijven produceren voor hun klanten over de hele wereld!
De uiterst decoratieve Swazi kaarsen zijn met de hand gemaakt in het kleine Afrikaanse koninkrijk Swaziland met behulp van de eeuwenoude techniek "millefiore". Millefiore, of "duizend bloemen" is voor het eerst opgedoken in het oude Alexandrië, maar werd geperfectioneerd in de grote glas steden van Murano en Venetië. Glazen kralen en andere materialen waren er gemaakt met schoonheid en finesse zodat ze veel gewilde en waardevolle kunstvoorwerpen werden. Op de Afrikaanse kust, werden deze Venetiaanse handelskralen gebruikt als een vorm van valuta om te ruilen voor goud en ivoor. 
Zo populair zijn ze geworden dat de Noord-en West-Afrikanen er toe kwamen om hun eigen variant te maken. Zo ontstond de Afrikaanse handelskralen, zeldzaam en nog steeds gewild door verzamelaars. De kunst van het millefiore die tot vandaag voortduurt in Swazi Candles. Maar in plaats van glas, maken de begaafde kaarsenmakers van Swaziland gebruik van een speciale harde wax voor hun kleurrijke ontwerpen. De hardwaxolie fineer vormt de buitenste schil van de kaars, die nauwelijks smelt wanneer de kaars brandt. Vandaar dat de rijke, romantische gloed van de verlichte exterieur als de kaars brandt, en de opnieuw brand-kwaliteit als er een votief of waxinelichtje erin wordt geplaatst. (Mini maten branden niet op deze manier, maar behouden hun intrinsieke waarde als werken van de Swazi-ambacht.)

terug inhoud